مشق چاه کبکان .......

چاه کبکان از توابع دهستان اسیر بخش  اسیر شهرستان مُهر می باشد. وجه تسمیه: به شکل چاه کبکان و چاه کبگان هم نوشته شده و در گویش محلی به آن”چهکوگون” هم می گویند. اهالی بر این باورند که نام روستا از پرنده خوش گوشت “کبک” گرفته شده است. در گویش محلی جنوب فارس به آن” کوگ” می گویند.

وجه تسمیه ساده و کلی روستای چاه کبکان به معنای چاه (چاه و قنات تاریخی/ جاری شدن آب در سطح زمین) و کبک و به معنای محل زندگی کبک در کنار چاه می باشد

روستای چاه کبکان، تا انتهای دوره پهلوی به صورت متمرکز شکل گرفته است. و می توان بیان کرد که عشایر کوچ رو معروف به کرش و ترک در مناطق دشتی و عشایر دامدار در محدوده کوهستان "بلوچ" غالب جمعیت و قومیتی روستا پایه گذاری کرده اند.

هسته اولیه روستای چاه کبکان به وسیله گروه عشایر (ترک) و به تدریج با ضمیمه شدن دامداران ساکن در کوههای منطقه (بندو- بناکورویه-  هندونو-...) معروف به طایفه و تیره بلوچ کلاه سیاه (کله سیاه) و آباد کردن اراضی اطراف و استحصال آب از طریق چاه در حیاط های مسکونی در جریان 50 ساله اخیر (سال 1340 هجری شمسی به بعد)  شکل گرفته و با گذشت زمان جمعیت زیادی را به خود جلب کرده است.

نام این روستا در ردیف و توابع محدوده بلوک گله دار در سال 1348 ثبت شده است. جمعیت روستا در سال های متمادی پس از انقلاب با ضریب رشد جمعیتی بالا و جمعیت جئان برخوردار بوده که نمونه عینی آن در بالا بودن 65 درصی جمعیت جوان روستا و توسعه فیزیکی کالبدی وستا می باشد.

جمعیت این روستا در سال 1394 شمسی  1515 نفر و 390 خانوار می باشد

بافت اولیه روستا از کوچه‌های پیچ در پیچ و باریک تشکیل شده  در این بافت قطعات تفکیکی به طور نامنظم و به تبعیت از عوراض طبیعی زمین و حد مالکیت‌ها شکل گرفته استمصالح قدیمی و بومی (سنتی) روستا شامل: سنگ، خاک، تنه نخل (سقف) و شاخه های آن(کپر و خانه های خشتی)

مصالح جدید: سنگ، سیمان، گچ، بلوک، تیرچه بلوک و آجر
روستای پر جمعیت چاه کبکان به عنوان حوزه عمران روستایی بخش اسیر با روند جابجایی جنعیت نیز روبرو می باشد؛ که تحلیل این جابجایی در دو وضهیت کوچ افراد و کوچ خانوار بدین ضورت می باشد که کوچ افراد فعال بین 21 تا 50 سال که جنسیت غالب مذکر می باشد و علل کوچ کار و فعالیت  صنعتی و خدماتی در منطقه ویژه انرژی پارس جنوبی (عسلویه) به عنوان مقصد مهاجرت و محل اشتغال می باشد..


کاربری اراضی درون روستا شامل خدمات و فعالیت های مسکونی، معابر، تجاری (سوپر مارکت- نانوایی-بقالی- تاکسی تلفنی- قصابی- جایگاه مواد سوختی و ...)، کاربری آموزشی، کاربری مذهبی (4حسینیه- یک مسجد).
محصولات باغی- لیمو- انار- انجیر- نخلستان و ...
محصولات زراعی- گندم- جو- گوجه فرنگی- پیاز- ذرت و ...
ارزش قیمت یک متر مربع زمین برابر با 5 هزار تومان می باشد.
با توجه به شکل و ساختار کالبدی  فضایی روستا بر اساس الگوی ارگانیک که به صورت متمرکز نواری نیمه شعاعی تقسیم بندی محلات روستا بر مبنای نامگذاری شبکه معابر به صورت کلی شامل سه محله وحدت (قسمت تازه تأسیس و در حال گسترش روستا)، محله فرهنگ (محله پایین) و محله بالا که اسامی خیابان های روستا از شرق به غرب شامل خیابان های آموزگار، امام حسین (ع)، عاشورا، فارابی، نخل، ولایت، کبک، امیر کبیر و شهید چمران می باشد.

مهم ترین توان های روستای چاه کبکان از لحاظ جمعیت جوان- سرمایه مالی- موقعیت قرار گیری در مسیر شبکه ارتباطی استان فارس به بوشهر (محل تقاطع اتوبان گله دار – دارالمیزان- فیروزآباد و مسیر ارتباطی شهرستان کنگان- عسلویه)، فرصت شغلی مناسب با توجه به قرار گیری در کوتاهترین نقطه مسکونی استان فارس نسبت به سایت یک و دو پارس جنوبی؛ امکانات متنوع در زمینه های مختلف حوزه نفوذ قابل توجه و ...
توسعه روستا و برنامه ریزی همه جانبه (تغییر و تحولات گوناگون) باید  در جهت بهبود شرایط و کیفیت زندگی برای اکثریت مردم باشد. (تغییر- تحول و پیشرفت)

گزارش مختصر از آثار باستانی و تاریخی ثبتی روستای چاه کبکان و محدوده پیرامونی آن در استان فارس که در واقع به صورت عرفی و کلی ثبت شده است.

آسیاب تنگ بندو
قلعه کلات (سال ثبت 1388- شماره ثبت 27688) در فاصله 4 کیلومتری روستا
آسیاب های تنگ توکلی (5/3 کیلومتری جنوب روستا ).

آسیاب های کبکان (کوگان)؛ (جنوب شرق روستا- سال ثبت 1388، شماره ثبت 27611/ چاه تاریخی و قنات (نزدیک به 30  قنات)، پل دو دهانه و مرتفع عبور آب + جدوال انتقال آب+ گربه رو (تونل مخفی عبور آب+  قلعه (دژ)+ خانه گبری+ قبرستان+ محوطه تپه تاریخی و سفال های تاریخی/ جنوب روستا (بالای چاه کبکان):
استودان های (گور خمه) کلات کوگان (کبکان)/ استودان های حاشیه تنگ توکلی و انتهای نخلستان توکلی (مکان های مجزا و پراکنده گویای فعالیت و جنعیت زیاد در گذشته می باشد)/ استودان های  تنگ بیدو- در 3 تا 7 کیلومتری جنوب روستا، شماره ثبت 28215
بقایای بناهای یهودکش 25 کیلومتری جنوب روستا

امام زاده شاه علی اکبر بناکورویه  

 چاه کبکان در دهه ی  هفتاد  به شبکه برق سراسری متصل شد و آب آشامیدنی روستا سال 62 از طریق جهاد سازندگی تامین گردید و سال 89 نیز نوسازی و اصلاح گردیده است. چاه آب مشترک در بین چهار روستای چاه کبکان، چاه بیدو، چاه دروا و کارون می باشد.

دانش آموزان تا مقطع دبیرستان نوبت اول را در روستا سپری می کنند و بعد از آن راهی شهرها اطراف می شوند.  این روستا به عنوان روستای مکان مرکزی و پوشش قرار دادن شش روستای همجوار با داشتن 4 واحد آموزشی و 412 دانش آموز در دو مقطع ابتدایی و دبیرستان دوره اول دخترانه و پسرانه تنها از دو ساختمان اموزشی برخوردار می باشد که به صورت دو شیفت مورد استفاده قرار می گیرد.